‘Het gebouw van de toekomst? Een hele grote computer met een dak erop!’

maandag 16 april 2018
Inspireren, kennisdelen en… een feestje vieren. Dat was de Hendriks SGR-kennisochtend in een notendop. Op 10 april schoven belangstellenden aan bij 5 unieke seminars rondom actuele thema’s met toonaangevende sprekers. Een korte terugblik, in het bijzonder op het verhaal van bouwinnovator Marjet Rutten.

Bijna honderd geïnteresseerden kwamen naar het IBN Vergadercentrum in Uden. Zij werden in één ochtend bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen in onze markt.

Na een prikkelende opening van Jos Lichtenberg, innovator in de bouw- en vastgoedsector, zochten de aanwezigen hun plekje bij een van de vijf seminars waarvoor ze zich hadden ingeschreven. En de sprekers hadden bezoekers van alles te bieden!

•    Linda Groenen van Atriensis presenteerde een routekaart om in te spelen op de energieneutrale eisen van de toekomst.
•    Maarten Gielen van IBN en Marith Bloem van Hendriks SGR deelden de tien beste tips op het gebied van Social Return.
•    Patrick van den Bergh van Woonvizier en Wichert Spanjers van Hendriks SGR gingen dieper in op de bouwstenen voor een betere samenwerking tussen opdrachtgever en –nemer.
•    En dagvoorzitter Jos Lichtenberg bepaalde samen met creatieve denkers onze volgende uitdaging tijdens de HSGR Challenge. Binnenkort delen we de resultaten met u!

Innovaties in de bouw
‘Ik maak me zorgen, want ik zie een steeds grotere kloof ontstaan…’ Met die woorden opende marketeer en innovator Marjet Rutten haar seminar over innovaties in de bouw-, vastgoed- en installatiesector.

Daarmee doelde ze op de splitsing tussen mensen die innovatie omarmen en het wat meer conservatieve publiek. En dat moeten we voorkómen, volgens Marjet.

“Om écht te innoveren, heb je de hele keten nodig. We hebben immers een gezamenlijke uitdaging: in de ogen van de klant maximale waarde leveren voor de beste prijs. En ja: dat gaat verder dan een paar stenen en installaties. Denk maar eens aan waarde in de vorm van onderhoud, veiligheid en comfort. Sommige traditionele bouwers vinden dat nog wat eng. Terwijl het juist allerlei prachtige nieuwe verdienmodellen oplevert.”

Grote veranderingen
Volgens Marjet staan we aan de vooravond van enkele grote veranderingen in onze sector. Maar welke innovaties mogen we volgens haar dan verwachten? Hieronder zetten we er vier op een rij:

•    Facial Recognition – “Moderne technieken stellen ons niet alleen in staat om iemands gezicht te herkennen, maar kunnen ons ook vertellen hoe iemand zich voelt. Natuurlijk moet je goede afspraken maken over privacy, maar stel je voor wat deze techniek ons kan brengen op het gebied van veiligheid… Deze innovatie kan bijvoorbeeld zomaar een einde maken aan winkeldieven en ongenode gasten op bouwplaatsen.”
 
•    Sensoren – “We kunnen de prestaties van gebouwen steeds beter meten. Sensoren in apparaten en installaties kennen we al, maar ze komen straks overal terug. Denk aan contact- en vochtsensoren in kozijnen; ideaal om onderhoud beter te voorspellen. Eigenlijk is het gebouw van de toekomst een hele grote computer met een dak erop.”

•    Evidence Based Design – “Computers hebben een ongelofelijke denk- en rekenkracht. Daarom benutten we ze steeds beter om optimale scenario’s te ontwerpen en bouwen. Vervolgens blijft het natuurlijk wel aan mensen om daarbij slimme vragen te stellen.”

Blockchain – “Stel je voor: alle partijen in de keten werken met een digitaal grootboek dat volledig transparant en betrouwbaar is. Blockchain gaat daarvoor zorgen. Het gevolg: hacken is onmogelijk, de herkomst van materialen is inzichtelijk en betalingen verlopen zonder tussenpersonen.”

Geen zorgen
Er staan ons dus heel wat innovaties te wachten. Daarbij zijn industrialisatie en standaardisatie de toverwoorden. Maar moeten we dan niet bang zijn dat gebouwen straks allemaal saai en hetzelfde worden? Volgens Marjet hoeven we ons daar geen zorgen over te maken.

“In 2018 bouwen we naar verwachting 65.000 nieuwe woningen. Daarvan wordt al bijna tien procent in de fabriek gebouwd. Dat wil echter helemaal niet zeggen dat alle gebouwen hetzelfde worden. Er zijn zóveel variaties mogelijk!”

“Technologie is fantastisch en biedt ons bijzondere mogelijkheden, maar uiteindelijk zijn we er zelf bij. Sterker nog: technologie is niets zonder ons. We moeten het met elkaar doen.”Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn