Vijf trends van de renovatiebeurs

maandag 4 juni 2018
Sneller, efficiënter en omgevingsvriendelijk renoveren: dat was het thema van Renovatie 2018. Laten dat nou net thema’s zijn waar wij ons dagelijks in verdiepen. Rob Loeffen ging daarom naar deze beurs en nam de volgende vijf trends voor u mee.
1. Circulair renoveren met urban mining
Tijdens het seminar over circulair renoveren viel de term ‘urban mining’. Wat mij betreft is dat een ijzersterke benaming voor het ‘delven’ van grondstoffen uit bestaande objecten, steden en dorpen. Deze grondstoffen worden daarna gerecycled en teruggebracht op de markt.

Natuurlijk weten we allemaal dat we alles zoveel mogelijk moeten hergebruiken, óók de producten die al jarenlang in gebouwen en woningen zitten. Maar door dit ‘urban mining’ te noemen, wordt heel duidelijk dat het gaat om waardevolle stoffen. Er is zelfs al een groep van bedrijven die dit verzorgt: het Urban Mining Collective.

2. Communiceren met Cobee 
De online platforms met app zijn in opkomst. Neem Cobee: een nieuwe tool voor de communicatie tussen bewoners aan de ene kant en woningcorporaties en aannemers aan de andere kant.

Met Cobee kunnen bewoners makkelijk worden geïnformeerd over wat er precies wanneer gaat gebeuren. Maar denk ook aan indicaties voor bijvoorbeeld geluidsoverlast en stofoverlast. Voor bewoners die niet online zijn, is er een koppeling naar PostNL; met één druk op de knop wordt alle informatie per brief verzonden, in de huisstijl van de aannemer of van de corporatie.

3. Tijdwinst met 3D-scan
Erg handig: een 3D-scanner die de exacte afmetingen van bestaande gebouwen opmeet voor restauratie. Dat levert forse tijdwinst op voor alle betrokken partijen.

Het scanapparaat heeft bovendien een fotofunctie. Hiermee kun je foto’s maken om de puntenwolk mee in te kleuren. Zo maak je bijvoorbeeld een gekleurde orthofoto van een gevelaanzicht. Dit alles zorgt ervoor dat we geen bouwtekeningen meer nodig hebben in de (nabije!) toekomst.

4. Innovaties met potentie
Volop innovaties natuurlijk, tijdens zo’n beurs. Een voorbeeld dat mijn aandacht trok: coatings waarmee je lekkende daken renoveert en toekomstige waterschade voorkomt.

Daarnaast viel mijn oog op het innovatieve prefab renovatiesysteem Mosa Panel, voor badkamers en keukens. Het systeem verbergt oude tegels en leidingwerk achter kant-en-klaar betegelde wand- en vloerpanelen. Op deze prefab panelen zijn in de fabriek al Mosa-tegels gelijmd.

5. Verduurzamen met marketing
Tot slot enkele marketingtips voor het overtuigen van bewoners om hun huis te verduurzamen:

-    De meeste bewoners willen wel, maar zijn voorzichtig. Laat daarom goede voorbeelden zien.
-    Bied garantie en zekerheid.
-    Praat niet zozeer over techniek, maar over gemak en comfort.
-    Investeer in persoonlijk contact: ieder huis is anders, net als de bewoners.
-    Zorg dat iedere stap een goede basis is voor latere maatregelen.

En natuurlijk werd er veel gesproken over het samenwerken met partners, omdat de markt van verduurzaming explosief groeit. Nou, met dat samenwerken zit het wel goed bij Hendriks SGR. Dat zit in onze duurzame genen!

Bekijk hier een korte terugblik op Vakbeurs Renovatie
 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn